{ "title": "Bebeklerde Gelincik", "image": "https://www.gelincik.gen.tr/images/Bebeklerde-Gelincik-45.jpg", "date": "21.01.2024 07:39:41", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Bebeklerde Gelincik, Bebeklerde meydana gelen gelincik göz kapaklarının üzerinde veya altında oluşan kızarık şişliklere verilen halk dilinde bir addır. Özellikle bebeklerin göz çevresinde oluşan bu şişlikler göz kapaklarında bulunan bezelerin enfeksiyon kaparak şişmesi sonrasında ortaya çıkar. Bu tür enfeksiyonlar bebeklerde genellikle strafilokok bakterilerin oluşmasına yol açmaktadır. Bebekler çoğunlukla ellerine bir şeyler alır ve elleri gözlerini ovalarken siz farkında bile olmadan enfeksiyon kapar. Çünkü ellerde oluşan bakteri ve mikroplar, gözlerin enfeksiyon kapmasına neden olmaktadır. Bebeklerin cildi hassas olduğu için bakteri ve mikroplara karşı daha savunmasızdır. Bu nedenle bebeğin hijyenine oldukça çok dikkat etmek gerekir. Bebeklerde gelincik tedavi edilebilmesi için öncelikle nedeni çok iyi bilinmelidir.

Bebeklerde Gelincik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle göz kapağında görülen kızarıklık ve şişlik için mutlaka Uzman bir çocuk doktoruna başvurup gerekli tahliller yapıldıktan sonra gelincik teşhisinin konulması gerekir. Çünkü bebekler için ezbere tedaviler uygulanmamalıdır. Bebeklerde gelincik, göz kapağının üzerinde veya göz kapağının altında iri kızarık ve şişliğin oluşması şeklinde kendini gösterir. Bebeklerin cildi oldukça hassas olduğu için bu kızarık ve şişlik dokunmaya karşı da oldukça hassastır. Bu şişlik enfeksiyon kaptığı için giderek daha çok şişerek büyüyecektir. Bu şişme sonucunda içi iltihap veya su dolacaktır. Bu durumda yapılması gereken en doğru yöntem çocuk doktorunun bu şişliği boşaltmasıdır. Çünkü evde steril olmayan bir ortam bebeğin tekrar enfeksiyon kapmasına ve daha kötü sonuçlara yol açmasına neden olur. Bebeklerde gelincik oluşması durumda evde yapılacak uygulamalar ise göz çevresinde oluşan bu şişliğin sürekli olarak bir pamuk yardımı ile ıslatılarak bu bölgenin zaman ile kendiliğinden hassaslaşarak dağılmasıdır. Her seferinde ıslatmak için ayrı bir bez veya pamuk kullanın. Bebeğin hijyenine oldukça çok dikkat etmeniz gerekir.

Bebeğiniz bu uygulamayı yaparken huysuzlaşıyor ise bebeğiniz uyurken de bu uygulamayı yapabilirsiniz. Bu uygulamayı yapmak için bebeğinizin sakin olması gerekir. Aksi halde bebeklerde gelincik, ani bir hareket neticesinde patlayabilir. Bu durumda bebeğin enfeksiyon kapma ihtimalini arttırırken, bebekte oluşan gelinciğin daha çok hasar almasına yol açabilir.
" } ] }