{ "title": "Feret", "image": "https://www.gelincik.gen.tr/images/Feret-82.jpg", "date": "19.01.2024 16:57:51", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Feret, Latince ismi Mustela putorius furo olan feret sarsangiller familyasının bir türüdür. Kokarca ve gelincikler ile tür itibariyle uzaktan akrabalıkları bulunmaktadır. Feret birçok tür ve rengi bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonrasında feretlerin çoğunlukla renkleri beyaz, siyah, karışık renkli ve kahve rengi renkli kürklere sahiptir. Feret et ile beslenmekte olup bir kısım türlerinin yeşil bitkileri tükettiği gözlemlenmiştir. Feret ülkemizde nadiren de olsa Karadeniz bölgesinde gözlemlenmiştir. Çoğunlukla dünya üzerinde Asya kıtasına Avusturalya ve ABD de gözlemlenmiştir. Özellikle ABD'de evcil hayvan olarak yetiştirildiği gözlemlenmiştir.

Feret Fiziksel Özellikleri ve Beslenme

Bu hayvan türü görüntü itibariyle şirin bir özelliğe sahiptir. Birçok renkte türleri gözlemlenmekle birlikte boyu yaklaşık olarak 55 cm kadardır. Bu 55 santimlik uzunluğun yaklaşık olarak 10-13 santimlik kısmı kuyruğundan ibarettir. Feret ile yapılan araştırmalarda 600 gram ile 3 kilograma kadar çıkan türleri görülmektedir. Feret et ile beslenmekte olup çoğunlukla; Kuş, çekirge, kertenkele ve fare ile beslenmektedir. Kurbanlarını koklama ve duyma organıyla algılar ve üzerine atlayarak boğazlarından yakalama yöntemi ile boğarak öldürür ve tüketir.

Feret Üreme ve Yaşam

Kokarca, Sansar ve Gelinciklerin aksine orman bölgesinde yaşamazlar. Bu tür et ile beslendiğinden dolayı açık alanlarda yaşamlarını sürdürmektedir. Yaşadığı alanda türlerine bölgesel olarak kendisine ait olduğunu göstermek amacıyla idrarıyla iz bırakır. Feret türleri son baharda ve ilk baharın başında çiftleştiği bilinmektedir. Yaşamlarını tek başına sürdürmelerine rağmen çiftleşme döneminde erkek ve dişi bir arada yaşamını devam ettirir. Feret yaklaşık olarak 13 ay sonrasında yavrularını dünyaya getirir. Her doğumda 3-7 arasında feret yavrusu dünyaya gelmektedir. Yavrularını 8 haftalık bir süreçte süt ile beslemektedir. Yaşam alanları incelendiğinde ağaç kovuğu ve terk edilmiş hayvan barınağında yaşamlarına devam edebilmektedirler.
" } ] }