{ "title": "Gelincik Balığı", "image": "https://www.gelincik.gen.tr/images/Gelincik-Baligi-19.jpg", "date": "21.01.2024 08:18:37", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Gelincik Balığı, Yenilebilen balıklar arasında sayılabilecek oldukça lezzetli bir balık olan gelincik balığı, gadidae ailesinden gelen bir balık türüdür. Yaklaşık 20-40 cm boyuna sahip olan bu balık bakalyaro ve mezgit balıklarının bir çeşididir. Gelincik balığının derisi kaygan bir yapıya sahiptir ve bu nedenle bu balığın elde tutulması biraz zordur. Gövde bölümü yuvarlak, kuyruk bölümü ise yandan bakıldığı zaman yassı olarak görülür. Gövdesinde diğer balıklara göre daha ufak pullar yer alan bu balık türünün iki yüzgeci bulunur ve yüzgeçlerinin birisi diğerine göre daha az gelişmiş durumdadır. Alt çene kısmında boyu kısa olan iki bıyık yer alır, yüzgecinin yapısı ise incedir. Sırt ve yan kısımlarında siyah gri noktalar bulunan gelincik balığının karın kısmı sarımsı renge sahiptir ve üstü çenesi alt çenesine göre biraz daha uzundur.

Gelincik balığı yaşam alanı, ılık ve sıcak sularda yaşamayı tercih eden gelincik balığı kayalıkların dibinde sahile yakın olan kısımlarda yaşamını sürdürür. Saldırgan ve yırtıcı bir yapısı olan bu balık türü aynı zamanda oldukça çeviktir ve ismini yırtıcı ve çevik olmasından dolayı gelincik hayvanından almıştır. Bu balık türü ülkemizde Karadeniz ve Marmara Bölgesinin yakın sahillerindeki taşlık bölgelerde yaşarlar. Gelincik balığı çakıllı kısımlarda ve diplerde yaşayan balık türüdür.

Gelincik balığı üreme zamanı, sonbahar mevsimidir. Etinin oldukça lezzetli olması nedeniyle ekonomik değeri yüksek olan bu balığın Ocak, Şubat, Mart, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında üremesi görülür. Çene kısmında oldukça keskin dişleri olan gelincik balığının kafa bölgesi vücuduna göre daha küçük bir yapıya sahiptir ve görüntü olarak çirkin bir ifadeye bürünmüştür.

Gelincik balığı avlanması, yakın sahillerde bulunan taşların arasında yaşamını sürdüren gelincik balığı oltaya gelmeyen bir balık türüdür. Bu nedenle genellikle sepeti ile avlanması daha kolay olur. Sepetin içerisine birkaç tane yengeç koyulduktan sonra bu balık türü avlanabilir. Ancak gündüzleri uyuyan gelincik balığını genellikle gece avlamak mümkün olabilir. Mayıs ve Haziran aylarında gelincik balığı oldukça lezzetli olduğu için bu balığının avlanması için en uygun zaman bu aylardır. Oldukça sabır gerektiren bir durum olan gelincik balığı avlanırken sepet arada bir kontrol edilmelidir. Sabırlı davranıldığı takdirde gelincik balığı çok sayıda avlanabilen bir balıktır.

Gelincik balığı temizlenmesi, balık sevenlerin damak tadına hitap edecek farklı bir tada sahiptir olan gelincik balığı, ilk olarak kafası kesilerek ve daha sonra da karın kısmının içi yarılıp içi alındıktan sonra bol su ile yıkanıp temizlenebilir. Gelincik balığının hafif tuz attıktan sonra tercihe bağlı olarak derisini çıkararak da tüketebilirsiniz.

Gelincik balığı pişirilmesi, şahane bir tadı olan gelincik balığını pişirmek için normal ya da mısır unu tercih edilebilir. Kızartması daha lezzetli olan gelincik balığını kızartırken unun içerisinde tuz ve kekik ilave edildiği takdirde lezzeti daha da artacaktır. Aynı zamanda gelincik balığı çakal eriği ile yemeği yapıldığında inanılmaz bir lezzet ortaya çıkar. Özellikle de Musevilerin severek tükettiği yemekler arasında yer alan bu yemek özellikle de Haziran ve Temmuz aylarında bol olarak tüketilir. Gelincik balığı kızartma ve yemeğinin yanı sıra aynı zamanda pilakisi yapılarak da tüketilebilen bir balıktır. Ancak bu balık tüketilirken balığın taze olmasına özen gösterilmesi gerekir. Çünkü gelincik balığı diğer balıklara göre daha çabuk bozulan bir balık türüdür. Balık kokusu olmayan bu balık kokusu olmamasından dolayı balık yiyemeyen kişiler için ideal sayılabilecek bir balıktır.
" } ] }