{ "title": "Gelincik Böceği", "image": "https://www.gelincik.gen.tr/images/Gelincik-Bocegi-87.jpg", "date": "21.01.2024 02:20:40", "author": "Nurgül Bulut", "article": [ { "article": "Gelincik Böceği, kırsal alanda yaygın olarak görülen kırmızı kanatlı bir hayvandır. İyi uçuculardır. Rahatsız edilmeyi pek sevmezler. Rahatsız edildiklerinde ise bacaklarını gövdesine çekerek ölü taklidi yaparlar. Kışı kalabalık bir şekilde gruplar halinde olarak geçirirler. Bu böcek türü genellikle dört defa deri değiştirebilir. Baharın gelmesi ile bitki örtüsü yüzeyini çevreleyen gelincik böceği bitkilere zarar veren ağaç bitlerinin düşmanıdır. Vücutlarında benekler bulunmaktadır. Parlak renkleri ve salgıladıkları sıvı sayesinde zehirli böceklerden korunurlar. Bir gelincik böceği rahatsız edildiğinde etrafa kötü bir koku salar ve diğer böcekleri kendisinden uzaklaştırır.

Dişi gelincik böceği üreme döneminde belirli aşamadan sonra yumurtalarını gelincik çiçeği yapraklarının üzerine ve tomurcuk olan iç kısma bırakır. Yumurta içinden çıkan larvalar belli bir süreden sonra gelişim gösterdiğinde hareketlenip uçmaya yelken açarak gelincik çiçeğinin iç ve dış çevresini kendine barınak haline getirir. Bahsedilen gelincik böceğinin dış görünümü kırmızı, turuncu ve sarı renktedir. Üzerinde siyah renkte küçük puantiyeler mevcuttur. Küçük yapısı sayesinde kolay uçuş yaparak daldan dala konar.

Gelincik Böceği Ne Yer?

Sevimli görünüme sahip gelincik böceği doğaya adapte olduğu için kır çiçeklerinin tohumundan ve gelincik çiçeğinin tohum ve yaprakları ile beslenir. Ayrıca birçok bitkinin dal ve yapraklarını yiyebilir. Beslenmeye yönelik su tüketimi günlük olarak yapıp vücut direncini üst seviyeye çıkarmaları da önemlidir. Dağ ve çayır alanlarında yaşayan gelincik böceği ağaçların üzerinde bulunan meyvelerden de tüketim yaparak yaşamını idame ettirebilir. Gelincik böceği ne yer denildiğinde doğadaki bitkilerin taze taç yapraklarını kendilerine menü olarak temin edebilir.
" } ] }