{ "title": "Gelincik Çeşitleri", "image": "https://www.gelincik.gen.tr/images/Gelincik-Cesitleri-94.jpg", "date": "20.01.2024 01:10:34", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Gelincik çeşitleri, özellikle Avrupa ve Amerika bölgelerinde görülmektedir. Yapı olarak boyları küçüktür. Bazı böcekleri, kemirgenleri ve sürüngenleri avlayarak beslenirler. Vücut yapıları ince bir özellik göstermektedir ve uzun şekilleri bulunmaktadır. Boyları on beş ile yirmi santimetre arası değişiklik gösteren bu hayvanların farklı türleri bulunmaktadır. Bu hayvanlar avlarını boyunlarından ısırarak avlarlar. Ayrıca avlamış olduğu hayvanların kanını içtiği de bilinmektedir. Avlamış olduğu besinleri saklamak için depoları bulunmaktadır. Depolarını genellikle toprağın altına yaparlar. Mart ve nisan aylarında çiftleşen bu gelincikler yaklaşık olarak yedi ile dokuz arası yavru yapmaktadır. Yavrular iki hafta içinde tüylenmeye başlar.

Gelincik çeşitleri

Feret gelinciği: Kahverengi, siyah ve beyaz renklerin karışımından oluşmaktadır. Etcil bir memeli olan bu gelinciğin en sevdiği et tavşan etidir.

Kakım gelinciği: bu gelincik türünün postları kış aylarında beyaz bir yapıya bürünmektedir. Sansargiller familyasına ait türdür.

Bayağı gelincik: Genellikle Avrupa bölgesinde yaşayan bu tür açık kahverengi şeklindedir. Gelincikler arasında en küçük yapıya sahip olan bu türün hızlı ve atik bir özelliği bulunmaktadır.

Sibirya gelinciği: Sibirya bölgesinde yaşamaktadır. Soğuk hava koşullarına karşı oldukça dayanıklıdır. Kış aylarında derisi kalın ve gür bir yapıya bürünür. Açık kahverengi bir özelliğe sahiptir.

Uzun kuyruklu gelincik: En azla Avrupa bölgesinde görülmekte olan bu gelincik türüne ülkemizde de rastlamak mümkündür. Diğer gelinciklere göre kuyruğu daha uzundur. İsmini kuyruğunun uzunluğunda alan bu gelinciğin sırtı koyu kahverengi karın kısmı ise açık kahverengi bir özelliktedir.

Kara ayaklı gelincik: Kuzey Amerika bölgesinde yaşayan memeli bir türdür. Ayaklarında bulanan siyah renkten dolayı bu ismi almıştır. Açık beyaz bir renk özelliği bulunmaktadır.

Bozkır gelinciği: Gelincik çeşitleri arasında kafa yapısı en büyük olan türdür. Göğüs kısmından ön ayaklarına kadar siyah bir tüy yapısı vardır. Ön ayaklarından arka ayaklarının başladığı yere kadar açık kahverengi bir özellik taşımaktadır. Kuyruk ve sırt bölgesi siyahtır. Oldukça hızlı bir gelincik türüdür.

Sarı karınlı gelincik: İsmini karın bölgesinde bulunan sarı şeritten dolayı almıştır. Sırt bölgesi kahverengi bir özellik taşır. Soğuk hava koşullarına oldukça dayanıklıdır.

Kara çizgili gelincik: Genellikle Avrupa bölgesinde görülen bu hayvan türüne Amerika bölgesinde de rastlamak mümkündür. Oldukça küçük bir yapı özelliği bulunan bu gelincik bazı sürüngen hayvanları ve bazı kemirgenleri avlayarak beslenir. Mustelidae familyasına ait olan bu tür etçil bir memeli hayvandır. Boyları on beş santimetre ile yirmi beş santimetre arası değişiklik göstermektedir.
" } ] }