{ "title": "Gelincik Hayvanı", "image": "https://www.gelincik.gen.tr/images/Gelincik-Hayvani-67.jpg", "date": "23.01.2024 04:25:36", "author": "nihal bozkurt", "article": [ { "article": "
Gelincik hayvanı Sansargiller ailesinden Mustela cinsinden etçil, memeli ve atik yapılı hayvanlardandır. Gelincik hayvanı Avrupa'da ve Asyanın kuzeyinde yaşar. Gelincik hayvanlarının boyları 15-20 cm arasında değişir ve ortalama olarak 10 yıl yaşarlar. Gelincik hayvanı böcekler, kemirgenlerden bazılar ile birtakım sürüngenlerle beslenirler. Tarla fareleri, kuşlar, yılanlar, tavşan ve yumurtayı severler. Kendi boyutlarından daha küçük canlıları boğazlarından dişleyerek kan içerek beslendikleri de söylenmektedir.

Gelincik Hayvanının genetik özellikleri nelerdir?

Gelincik hayvanı mart ayında çiftleşirler. Hamilelik süresi 6 hafta kadardır ve gelincik hayvanı bir batında 6-7 adet yavru dünyaya getirirler. Tüysüz olarak dünyaya gelen yavrular, yaklaşık iki hafta içinde tüylenirler. Fizyolojik yapıları değişkenlik göstermektedir. Gelincik hayvanlarının bu nedenle karasal ve soğuk iklimde yaşayanların tüyleri yazları kahverengi iken kış aylarında ise beyaz olur.

Gelincik Hayvanı Türleri

Gelincik hayvanın uzun kuyruklu gelincik, kısa kuyruklu gelincik, kokulu gelinciği, avcı gelinciği, bozkır gelinciği, evcil dağ gelinciği, kara ayaklı gelincik, bayağı gelincik ve cava gelinciği gibi türleri bilinmektedir. Gelincik hayvanı beş alt sınıfa ayrılırlar. Bunlar; Gramogale, Lutreola, Mustela, Putorius ve Visodur. Saydığımız bu beş alt sınıfta kendi aralarında çeşitli türlere ayrılırlar. Bu türler aşağıda sınıflandırıldığı şekildedir.

Gelincik hayvanın yukarıda yaptığımız bu beş alt sınıfı türleri;
Gramogale sınıfı, Afrika gelinciği ve Kolombiya gelinciğidir.

Lutreola, Endonezya dağ gelinciği, Malayan gelinciği, sibirya gelinciği ve kara çizgili gelincik.

Mustela, Uzun kuyruklu gelincik, kakım, sarı karınlı gelincikdir.

Putorius, Bozkır gelinciği, kara ayaklı gelincik ve dağ gelinciğidir.

Visodur, Amerikan vizonu ve deniz vizonudur.

Ülkemizde en çok uzun kuyruklu gelincik hayvanı, kısa kuyruklu gelincik hayvanı, kokulu gelinciği, avcı gelinciği, bozkır gelinciği, evcil dağ gelinciği, kara ayaklı gelincik, bayağı gelincik hayvanı türleri görülmektedir.

Gelincik Hayvanı genel özellikleri nelerdir?

Gelincik hayvanı yapısı küçük olduğundan köstebek yuvalarında fare yuvalarında rahatlıkla gezinirler. Fare yuvalarını dağıtırlar. İyi bir tırmanıcı ve iyi yüzücülerdir. Genellikle yılan, fare ve köstebekle yerler. Ağaçlara kolayca tırmanıp kuş yuvalarındaki yavru ve kuş yumurtalarını yerler, sincapları yakalarlar. Yakaladıkları kuşların kanını emerler. Anbarlar, ahırlar içinde veya ağaç kovuğunda ve yer altında yaşarlar. Yuvalarını yemlerinin tüyleri ile döşerler.

Gelincik hayvanı çok acımasız ve kindardır. Bu özelliği kendisine ve yavrularına zarar verenleri görmese bile hissede bildiğinden bahsedilmektedir.

Gelincik hayvanı yırtıcı bir hayvan değildir. Bu nedenle de yırtıcı hayvanlara karşı çok korumasız olduğundan çok dikkat eder. Özellikle biz insanlar, yırtıcı kuşlardan kartal, atmaca, baykuş ve şahinler gelincik için çok tehlikeli olmaktadır.
" } ] }