{ "title": "Gelincik", "image": "https://www.gelincik.gen.tr/images/Gelincik-62.png", "date": "20.01.2024 15:21:14", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Gelincik, familyası papaveracea olan gelincikler, ılıman ve subtropikal bölgelerde 250 farklı değişik türde yetişen çiçeklerdir. Anadolu'da hemen her yerde çok sık yetişen ve görülen gelincik, neredeyse herkes tarafından bilinen bir çiçek türüdür. Tek yıllık otsu bir bitki olan gelincik, 20-90 cm boylarına sahiptir. Genellikle kan kırmızı taç yaprakları ile dikkat çeken gelincikler beyaz ve borda renklerde de olabilmektedir. Gelincik çiçekleri mart ve temmuz ayları arasında sıkça görülür. Gelinciklerin yoğun olarak bulunduğu yerlere bakıldığında genellikle tarımsal alanların olduğu yerlerde daha yoğun oldukları dikkat çeker. Nektarsız bir çiçek olan gelincikler arılarında polen kaynağı olarak tercih ettikleri bir bitkidir. Gelincik polenleri siyah renkli, yuvarlak şekilli ve düz yüzeylidir. Ülkemizde özellikle Antalya ili için gelincik en önemli polen kaynakları arasında bulunmaktadır. Gelincik göz alıcı renk maddesi, alkoloidleri ve müsilajı bakımından değişik kullanım alanlarına sahiptir.

Gelincik özellikleri nelerdir?

Gelincik, yatıştırma, hafif uyku verme, stresi önleme, öksürüğe iyi gelme ve göğüs yumuşatma etkilerine sahiptir. Özellikle baş, boğaz ve romatizmal ağrılara da son derece iyi gelmektedir. Gelincik daha fazla şurup olarak kullanılmaktadır. Gelincik şurubu taze çiçekler üzerine sıcak su eklenerek hazırlanmaktadır ve bu şekilde göğüs yumuşatma ve öksürüğü kesme etkisinden fayda sağlanmaktadır. Ayrıca gelincik Bozcaada ilimizde reçel yapımında da sıkça kullanılan bir çiçek olma özelliğine sahiptir.

Gelincik çiçeğinden elde edilen doğal boya, yün liflerinin boyanmasında, ipek ve pamuk gibi doğal liflerin boyanmasında kullanılabilmektedir. Bitkiden ekstrak şeklinde elde edilen boya oldukça canlı ve göz alıcı bir doku meydana getirmektedir. Gelincik çiçeğindeki doğal boyar maddeler özellikle gıda, tekstil, kozmetik ve ilaç sektörlerinde oldukça fazla kullanılmaktadır. Mayıs ayında bitinin yaprak ve tohumlarına zarar verilmeden toplanması ile hazırlanan boya yaklaşık 1000 gram çiçek için 20 litre su kullanılmak sureti ile hazırlanmaktadır. Çiçek ağırlığının %10'u kadar sitrik asit karıştırılarak elde edilen gelincik boyası doğal bir madde olması sebebi ile boya özelliği içeren pek çok yerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Bu kadar çok yerde kullanım alanı olan gelincik bir de görsel açıdan bakıldığında eşsiz bir görüntüye sahiptir. Mutlaka hepimiz bir yolculuk esnasında gelincik tarlalarının arasında geçmişizdir. O anda ateş kırmızı bir halıyı andıran gelincikler aynı zamanda son derece narin bir çiçek olma özelliğine sahiptir. Koparıp elinize aldığınızda taç yapraklarının çok çabuk dağılma özelliğine sahip olduğunu görürsünüz.

Gelincik çiçeği eterli uçucu yağlar, sodyum, potasyum ve nitrat içermektedir. Gelincik sanayi endüstrisinde içeriğindeki etken madde sebebi ile yapıştırıcı olarak da kullanılabilmektedir.
" } ] }