Gelincik otu, Doğada kendiliğinden büyüyen ve kırlarda çayırlarda, yol kenarlarında çok sık görülen bir bitkidir.
Gelincik otu halk arasında ateş otu diye de isimlendirilir. Türkiye'nin bütün bölgelerinde yetişen
gelincik otu gelincik familyasına ait bir bitkidir. Yaz aylarında görülen kırmızı renkli çiçekler açan otsu bir bitkidir.
Gelincik otu bitkilerinin boyları genelde 70-80 cm arasında değişmektedir.
Gelincik otu kurutulduktan sonra mutfaklarda bile hamur işlerine lezzet ve tat verdiği için hoş bir baharat olarak kullanılabilir. Ayrıca ciddi oranda şifalı bir bitki olduğu için çok faydaları vardır.
Gelincik otu bitkisinin çiçekleri
Bitkisel boya yapımında ve ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Gelincik otu faydaları ve kullanım alanları nelerdir?
- Gelincik otunun astım, boğmaca, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarını tedavi edici özelliği vardır.
- Soğuk algınlığına bağlı balgam ve öksürük tedavilerinde kullanılabilir.
- Yaşam şartların bazen neden olduğu stres, uykusuzluk, sinirlilik hallerinin yorgunluk hissinin tedavisinde, birçok faydası görülmektedir. Kişi vücudunda rahatlama ve sakinleştirme sağlar.
- Yapılan araştırmalara göre gelincik otunun eklem ağrılarına, siyatik ve romatizma ağrılarına, kas ve eklemlerde meydana gelen şişliklere bile çok yararı bulunduğu tespit edilmiştir. Hızlı bir yara iyileştiricidir.
- Gelincik otunun nemlendirici özelliği olduğundan cilt sağlığına da çok faydası görülmüştür.
Ciltte meydana gelen kuruluk, kaşıntı ve tahriş olmuş yumuşak doku rahatsızlıklarının tedavisini sağlamakta ve cildin gerekli nemini karşılamaktadır.
- Saç bakımında da etkisini gösteren gelincik otu kepekli saçları tedavi etmek için yaprakları kaynatılıp saça sürülür. Bu işlem düzenli yapıldığı takdirde saçın tamamen kepeklerden korunduğu bilinmektedir.
- Gelincik otu yapraklarıyla yapılan çay ve şurubun sakinleştirici özelliği vardır. Ayrıca mutfaklarda yaprakları ile yapılan yumurtalı, soğanlı, yoğurtlu hafif yaz yemekleri yapılmaktadır.
- Gelincik otu börek, çörek ve simit yapımında da kullanılabilir. Mevsim sebzeleri ile hafif nahoş tadıyla salataların içinde bile kullanılabilmektedir.
- Gelincik otunun Avrupa'da çoğu fırıncılık sektöründe kullanılan bir tohum olduğu bilinmektedir.
- Aynı zamanda gelincik otunu diğer bitkilerle karıştırıp kuş yemi olarak da kullanmak mümkündür.